Aire – De eerste zelfvliegende drone voor de #slimmewoning. Fictie of realiteit?

3a1c415785fbfe3b32824368b36dea61_original

De Air Drone moet toch zowat het meest ambitieuze project in thuisrobotica zijn wat we tot op heden al zijn tegengekomen.

Een collega journalist in de USA heeft de Air Drone in hoogsteigen persoon mogen ervaren en zei hierover ‘had ik het niet met mijn eigen ogen mogen aanschouwen, ik zou het niet geloofd hebben. Maar Aire is echt. Het vliegt gewoon rond en ik heb via Alexa zelfs gevraagd om een foto van mij te maken. Ongelooflijk!’

Op Kickstarter wordt Aire omschreven als  ‘zelfvliegende robotassistent voor de woning’. Het basisidee is dat de drone slim genoeg is om zicht rechtop in de lucht te houden en obstakels te vermijden, zodat het veilig door de woning kan laveren zonder te crashen met lampen of kleine hondjes. Je kunt de drone vanop afstand controleren met je smartphone om een verdachte situatie te kunnen bekijken wanneer je niet thuis bent of je kunt een videogesprek houden met de familie op het thuisfront (via de ingebouwde microfoon en luidspreker).

Aire klinkt of beweegt niet zoals een typische drone, wat een belangrijk aandachtspunt was voor de ontwerpers van het toestel. Als het rondvliegt klinkt het een beetje als een stofzuiger of een haardroger en niet zoals het typische scherpe muggebrom-geluid dat we van de meeste drones kennen.

De interactie met Aire is echt heel veilig. De technologie om Aire stabiel te laten vliegen maakt dit toestel zo interessant. Het actuele prototype had stereo camera’s voor zicht, een 3D dieptecamera om obstakels te vermijden, een naar beneden gericht camera voor positionering en sonar sensoren rondom voor bijkomende obstakelvermijding. Er is een Nvidia TX1 chip aan boord om alle data te verwerken. Op dit moment betekent dit in hoofdzaak de Aire stabiel houden, automatisch landen en eenvoudige Alexa en IFTTT commando’s uitvoeren.

Aevena___08.jpg

Maar er is heel wat interessante technologie aan boord waar je op kunt verder borduren als het Aire-project tot een goed einde wordt gebracht. Een voorbeeld is om Aire te vragen om je volledige woning te scannen voor verzekeringsdoeleinden of een 3D kaart van je woning te maken als je het wenst te verbouwen. Aire zou ook kunnen zoeken naar een bepaalde persoon of zoeken naar onregelmatigheden. Dit zijn allemaal functies die je niet kunt verwachten van een klassieke bewakingscamera of van een klassieke drone. De autonomische vaardigheden van Aire zijn momenteel eerder beperkt: het kan opstijgen en landen vanaf een draadloos laadstation binnen gezichtsafstand of het kan een foto namen als je het vraagt via Alexa.

Beschikbaarheid van Aire is voorzien voor eind 2018 met een beta model dat voorzien is voor september 2018. De verkoopprijs ligt momenteel op $1.499, maar de Kickstarter prijs is $749 als je nu al reeds wilt intekenen.

De campagne op Kickstarter mag nu al als een succes bestempeld worden en werd snel overschreven. Hoewel dient aangestipt dat het campagnedoel met $50.000 eerder bescheiden is.

 

Bron: The Verge
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s