Smart Home Buttons zijn essentieel in de controle over je #slimmewoning

Smarthome-Button.jpg

Je kunt je #slimmewoning op verschillende manieren aansturen. De Domotica Hub en de app op je smartphone en in toenemende mate spraaksturing zijn momenteel de meest gebruikte vormen. De verwachting van veel waarnemers is dat spraaksturing aan belang zal winnen en in de toekomst de toon zal aangeven.

Daarmee willen we uiteraard niet gezegd hebben dat bovenvermelde manieren van controle geen nadelen hebben. Hoewel mensen uiteenlopende talen spreken met verschillende accenten, blijft Engels de meest gebruikte taal in spraaksturing. Amazon Alexa en Google Home zijn bvb niet beschikbaar in het Nederlands. En voor een performante spraaksturing dienen spraakassistenten binnen het bereik van je stem gepositioneerd te zijn en de aanwezigheid van achtergrondgeluiden kan een optimale stemontvangst verstoren.

Een mobiele app is echter ook verre van perfect. De smartphone uit je zak nemen, de app openen, het gewenste commando selecteren en activeren is eigenlijk al complex genoeg. Slimme apparaten aan- en uitschakelen met een schakelaar of afstandsbediening lijkt dan veel eenvoudiger.

En die rol lijk perfect op het lijf geschreven van de smart button of slimme knop. Ze zijn vaak klein van afmeting en werken als een afstandsbediening, waardoor je als gebruiker slimme apparaten kunt aansturen met slechts één of twee kliks.

Fibaro-ButtonFibaro is op dit moment één van de fabricanten die op dit vlak al een behoorlijke reputatie hebben opgebouwd. De Fibaro Button kan bvb gebruikt worden om scènes te activeren, apparaten/lichten aan/uit te zetten, de verlichting te dimmen of het muziekvolume te regelen. De Button is uiterst flexibel en kan makkelijk geïntegreerd worden in de woning, op school of op kantoor waardoor je apparaten kunt aansturen met één klik.

De meeste Smart Buttons werken via verbinding met je smartphone over Bluetooth. Ze fungeren als het ware als een brug waardoor het commando naar de verschillende apparaten wordt verder gestuurd. De Smartphone zend het signaal rechtstreeks naar het apparaat of communiceert via WiFi naar een platform zoals IFTTT dat op zijn beurt acties triggert op het apparaat. Flic was één van de eerste Smart Buttons op de markt en is een voorbeeld dat zo werkt.

Flic-ButtonShortcut Labs, het bedrijf dat Flic ontwikkelde, heeft onlangs een nieuw product op de markt gebracht: Flic Hub. De Hub ontvangst Bluetooth signalen van Smart Buttons zodat de buttons nu onafhankelijk van de Smartphone kunnen werken. Het kan dan communiceren met apparaten in de woning door gebruik te maken van Bluetooth, WiFi (+ Ethernet), Infrarood en een 3.5mm jack voor audio waardoor het een groot aantal apparaten kan aansturen.

Het mooie van de Hub is dat je geen beroep meer hoeft te doen op je Smartphone als gateway, zodat je een meer betrouwbare en stabiele verbinding hebt. De Flic Hub kan verbinding maken met maar liefst 64 Smart Buttons. Momenteel loopt er een campagne voor de Flic Hub op Indiegogo die al meer dan 8 maal overschreven is.

Meer en meer Smart Buttons zijn nu ook compatibel met Apple HomeKit. Huiseigenaren kunnen met HomeKit andere personen via hun Apple ID uitnodigen zodat ze lichten en verwarming kunnen aansturen. Op die manier kan je partner en ook je kinderen hun mobiele apparaten gebruiken om de “slimmewoning te controleren. Maar in veel gevallen wil je niet aan iedereen de volledige controle geven en daar kunnen Smart Buttons een belangrijke rol spelen omdat ze enkel specifieke acties mogelijk maken waarvoor je toestemming hebt gegeven.

Niu-ButtonElgato en NodOn zijn nog 2 spelers op de markt die interessante Smart Button-oplossingen aanbieden. De Smart Button van NodOn, NIU, is nu al reeds een jaar op de markt en staat in verbinding met je Smartphone via Bluetooth en kan acties triggeren zoals controle van je verlichting, muziek, enz… en is tevens compatibel met IFTTT zodat je nog meer apparaten kunt aansturen.

De rol van Smart Buttons in de #slimmewoning zal nog een hele tijd belangrijk blijven.  Spraaksturing is volgens de meeste waarnemers de toekomst, maar daarvoor zal de technologie wel nog wat stappen moeten zetten. Want wat we merken is dat gemiddeld 3-4 spraakcommando’s op 10 niet correct herkend worden, waardoor het spraakcommando één of meerdere malen moet herhaald worden. Gewoon op een knop drukken is dan zoveel makkelijk, zeker als je weet dat het commando correct wordt verstuurd.

Philio-ButtonPhilio Technology is een andere speler op de Domotica markt wiens Smart Button toelaat om kleine aanpassingen naar apparaten, airco, verlichting, gordijnen, enz… te sturen in tegenstelling tot volledig AAN/UIT.

Voor sommige bedrijven zijn de Smart Button en spraaksturing volledig compatibel met elkaar. Spraaksturing is ideaal voor een spontaan commando. Voorbeeld: als je op TV reclame ziet voor pizza dan kun je met je stem onmiddellijk een bestelling plaatsen ‘OK Google, bestel een pizza Hawaii bij Domino’s Pizza’. Spraaksturing biedt een sterke mate van flexibiliteit, waardoor de gebruiker makkelijk kan doen wat in hem opkomt.

Aan de andere kunt zijn Smart Buttons beter geschikt voor acties die zich vaak herhalen. Voorbeeld: de verlichting en TV aanzetten wanneer je thuis komt van je werk en alles uitzetten wanneer je de woning verlaat. Een Smart Button is dan makkelijker dan steeds opnieuw hetzelfde commando uit te spreken.

Een bijkomend voordeel van Smart Buttons tov Spraak is het bereik. Spraaksturing vereist dat je in de nabijheid bent van je spraakassistent. Het bereik van Smart Buttons is doorgaans een stuk groter en je kunt ze ook buitenshuis gebruiken.

fibaro-z-wave-keyfobDe Fibaro Key Fob is daar bvb uiterst geschikt voor. Als je de oprit van je woning oprijdt dan druk je gewoon op de toets van het ‘Welkom thuis’-scenario waardoor de garagepoort opengaat, de verlichting wordt ingeschakeld en de verwarming op de gewenste temperatuur wordt aangezet.

Tenslotte geven we graag nog mee hoe Fibaro tegen dit alles aankijkt. ‘Hoewel spraaksturing al behoorlijk populair is bij bewoners van de #slimmewoning geven wij er  bij Fibaro de voorkeur aan om consumenten verschillende opties aan te bieden voor de controle van hun #slimmewoning. Daarom geloven wij in een groeiende vraag naar one-touch controle omwille van het gemak, de lagere prijs en eenvoud’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s