Amazon’s beslissing over ZigBee vs Z-Wave slaat nergens op

amazon_echo_plus_zigbee_vs_zwave

Onderstaande is een vrije vertaling van een deel van een artikel op CePro geschreven door de gerespecteerde Tech-Journaliste Julie Jacobson. Wij vonden het een belangwekkend onderwerp dat we u niet wensten te onthouden gezien het belang van Z-Wave en ZigBee op de Domotica Markt. Het originele en volledige Engelse artikel vind je hier.

Julie Jacobson en Avi Rosenthal vragen zich af waarom Amazon ZigBee koos voor de Echo Plus Domotica-Hub boven Z-Wave dat een hogere compatibiliteit heeft, veiliger is, breder ondersteund wordt en op de Domotica markt alomtegenwoordig is.

De keuze van Amazon voor ZigBee is op zijn zachtst uitgedrukt vreemd, omdat een keuze voor Z-Wave op technologisch en economisch vlak veel zinvoller lijkt. Er zijn op dit moment reeds duizenden Z-Wave producten op de markt (vs ZigBee met slechts enkele honderden) waardoor Z-Wave makkelijk veel meer inkomsten zou kunnen genereren voor Amazon.

ZigBee is verre van slecht, maar…

Is er dan wat verkeerd met ZigBee? ZigBee bestaat al een tijdje en het is een robuust Domotica Protocol, vertrouwd door de nutsindustrie, die het reeds heeft toegepast in tientallen miljoenen slimme meters. Het is wellicht het protocol dat de voorkeur wegdraagt voor de controle van commerciële gebouwen. Net zoals Z-Wave biedt het efficiënte teewegs-communicatie, een lage netwerklatentie en een optimale batterijlevensduur.

 

Maar ZigBee heeft een paar problemen waardoor de aantrekkingskracht minder sterk is voor de particuliere Domotica-markt.

In de eerste plaats werken niet alle ZigBee producten met elkaar. Echo Plus gebruikers kunnen dus niet zomaar naar de winkel stappen en eender welk ZigBee product kopen en verwachten dat al wat ze kopen probleemloos zal werken met Echo Plus.

Want welke producten zullen werken met de Echo Plus zal sterk arbitrair bepaald worden. Niet dat daar op zich iets mis mee is. Het heeft zelfs voordelen. Zo is er Comcast dat zelf bepaalt welke ZigBee producten werken met hun Xfintiy Home Systeem en zo ben je zeker dat als je één van die producten koopt zeker bent dat ze werken.

Voor een DIY product als Echo Plus dat zich naar het brede publiek richt kan een gebrek aan compatibiliteit en interoperabiliteit makkelijk verwarring creëren bij de consument … alsof die al niet verward genoeg is over Domotica.

Tot dusver zijn er zo’n 2.100 Z-Wave apparaten van 700 verschillende fabricanten die ‘gecertifieerd voor interoperabiliteit’ zijn, maar er zijn er nog duizenden meer die compatibel zijn onder de 70 miljoen producten die sinds 2001 hun weg naar de consument gevonden hebben.

Een tekort aan ZigBee -producten

Een tweede reden waarom Amazon de ‘verkeerde’ keuze maakt is het relatief beperkte aanbod van (generische) ZigBee producten op de markt. Als je snel een zoekopdracht uitvoert op Amazon.com dan krijg je enkele honderden resultaten voor ZigBee vergeleken met duizenden voor Z-Wave.

 

Belangrijk om te vermelden is dat bijna al die Z-Wave producten out-of-the-box compatibel met elkaar zijn. Op dit moment werken slechts 75 producten van 11 fabrikanten met Echo Plus.

In hun persbericht was Amazon ‘trots om aan te kondigen dat er meer dan honderd compatibele apparaten zijn’. Zou het niet veel spectaculairder geweest zijn als je kon zeggen dat er duizenden compatibele apparaten zijn?

Naast het significant groter aantal compatibele producten, heeft Z-Wave nog een aantal belangrijke kenmerken die ZigBee niet heeft.

Allereerst en niet onbelangrijk is veiligheid. Op dit moment werkt Z-Wave met hetS2 beveiligingsraamwerk, waardoor Z-Wave het enige mesh-netwerk protocol is dat UL-gekeurd is wat een hoge mate aan veiligheid garandeert voor de gebruiker.

De tweede reden is het onlangs gelanceerde SmartStart. SmartStart is een nieuwe functie waardoor vooraf geprogrammeerde Z-Wave apparaten bij de klant thuis automatisch geïnstalleerd worden zodat er zo goed als geen installatie meer nodig is. Gewoon Plug&Play! Geen enkel ander protocol biedt iets gelijkaardigs aan op dit moment.

 

Dit gezegd zijnde is het wel zo dat Echo Plus zelf wel een gelijkaardige functie aanbiedt. Je hoeft enkel maar “Alexa, discover my devices” uit te spreken en compatibele apparaten worden automatisch aan Echo Plus toegevoegd.

Dit is een mooie functie, maar vermoedelijk zal dit behoorlijk wat druk leggen op fabrikanten om hieraan te voldoen net zoals dat het geval is met het MFi/HomeKit programma van Apple. Z-Wave fabricanten staan nu voor een gelijkaardig probleem met SmartStart, maar dit is niet verplicht zodat fabrikanten nog steeds de vrije hand hebben.

En zelfs als ZigBee al het mooie van Z-Wave zou aanbieden, dan nog is het zakelijk gezien geen logische beslissing van Amazon.

Amazon is de grootste eCommerce-speler op deze planeet en het verdient geld door op volume te verkopen. Z-Wave heeft duidelijk meer compatibele producten dan ZigBee en niet zo’n klein beetje meer…

 

Daarom is het niet meer dan logisch dat Amazon Z-Wave zou moeten verkiezen voor Echo Plus om meer verkoop te realiseren op amazon.com Als was het maar om de consument een grotere keuze aan Domotica-producten aan te bieden die werken met Echo Plus.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s