Otodo wil DE universele Domotica Hub van je #slimmewoning zijn

OTODO-4

Het Franse Domoticawereldje is al enkele jaren volop in beweging en telt vele dynamische startups die met innovatieve en soms spraakmakende systemen voor de dag komen. OTODO is daar een recent en mooi voorbeeld van.

OTODO wil een brug zijn tussen alle slimme apparaten in je woning zodat ze met elkaar kunnen communiceren en om zo je woning echt slim te maken. Op dit moment kan OTODO communiceren via 433Mhz, 868Mhz, Bluetooth en Wifi en kunnen al die  verbonden apparaten zo met elkaar samenwerken. Het is dus niet het zoveelste nieuwe Domoticaprotocol, maar OTODO past zich gewoon aan aan wat reeds bestaat en kan op die manier gewoon meegroeien met alle nieuwigheden in de toekomst. Er werden reeds heel wat samenwerkingen afgesloten om reeds van bij de introductie van OTODO een uitgebreid gamma aan compatibele producten te kunnen voorstellen:

otodo_compatibility.png

Wat wel opvalt is dat Z-Wave momenteel niet wordt ondersteund, maar niets sluit uit dat dit in de nabije toekomst verandert en dat nog andere Domoticaprotocollen worden toegevoegd.

Grote aandacht werd besteedt aan het installatie- en gebruiksgemak. Het volstaat om de Hub te verbinden met Internet en WiFi en de OTODO HUB zoekt dan automatisch naar de verschillende verbonden apparaten in je woning.

Vanaf de mobiele app op je smartphone kun je dan alles instellen en aansturen; van rolluiken tot wasmachines over thermostaten en televisies en ga zo maar door. Ook kun je in een oogopslag je het electriciteitsverbruik nakijken en ook dat van water en gas.

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

OTODO kan nog op een heel andere en aparte manier aangestuurd worden, nl via een klein ovalen object in wit en paars dat de naam UGO meekreeg.

Dankzij de verschillende ingebouwde sensoren (gyroscoop, hoogtemeter, versnellingsmeter) is UGO in staat om heel precies te bepalen waar precies hij zich in de woning bevindt. Hierdoor kunnen verschillende scenarios geactiveerd worden in functie van de plaats in de woning. Tik tweemaal zachtjes met UGO op het nachtkastje om bvb de verlichting in te schakelen, tik tegen de muur naast de voordeur om deze te openen of tik op de salontafel om de rolluiken te openen en te sluiten.

Het volstaat dus om een zone te definiëren en er een scenario aan toe te wijzen. UGO kan dan precies bepalen waar hij zich bevindt om zo de gepaste functie te activeren.

UGO is eveneens voorzien van een vingerafdruksensor om op die manier tot 16 gebruikers te herkennen en aan eenieder gepersonaliseerde acties toe te laten.

Een ring aan de onderzijde die oplicht en een luidspreker zorgen ervoor dat je een visuele en auditieve bevestiging van de verschillende acties krijgt.

OTODO introduceert  op die manier een heel nieuwe manier om je woning aan te sturen die trouwens een beetje doet denken aan de Smart Remote van Sevenhugs die een apparaat herkent als je ernaar wijst om het aan te sturen. Het ziet er in theorie allemaal veelbelovend uit, maar de praktijk zal toch moeten uitwijzen of het daadwerkelijk is wat het laat uitschijnen en of het echt gebruiksvriendelijk is.

Op dit moment bevindt OTODO zich nog in de testfase en men hoopt het systeem op de markt te brengen in 2018.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s