Dankzij de slimme lamp Aladin kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen

Aladin_all_colors_RVB

Ieder jaar maken 1/3 van de ouderen van meer dan 65 jaar die nog thuis wonen een zware val

In 75% van de gevallen vindt de val plaats tijdens de nacht wanneer men van de slaapkamer naar de WC/badkamer gaat. Vaak vallen ouderen omwille van een verlies aan evenwicht, door duizeligheid of door een obstakel dat ze op hun weg tegenkomen en dat ze niet zagen door een gebrek aan verlichting.

En om hieraan te verhelpen heeft het Franse bedrijf Domalys een slimme lamp ontwikkeld die het toepasselijk de naam Aladin meegaf. Aladin moet ervoor zorgen dat het aantal ouderen dat tijdens de nacht een zware val maakt aanzienlijk wordt verminderd.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Aladin detecteert automatisch wanneer je opstaat en zorgt er dan voor dat er langzaam veiligheidsverlichting oplicht. Het licht is indirect en laat zo toe dat het risico op een val als gevolg van duizeligheid sterk vermindert en tegelijkertijd wordt de weg naar de badkamer verlicht zodat je mogelijk gevaarlijke obstakels vermijdt.

Volgens Domalys zou dit tot een vermindering van 76% van het aantal gevallen leiden waarbij een oudere ’s nachts ten val komt.

Maar daar stopt het niet. In geval van nood zorgt Aladin er voor dat familie, vrienden, buren of desgevallende een noodcentrale op de hoogte worden gebracht dat er wat gaande is. Je krijgt dan een melding op je smartphone zodat je onmiddellijk de gepaste actie kunt ondernemen.

Verschillende telefoonnummers kunnen geprogrammeerd worden en Aladin zal deze één na één contacteren tot er iemand de oproep beantwoordt.

Maar Aladin gaat nog een stapje verder omdat deze slimme lamp zelflerend is, waardoor het systeem de leefgewoontes van de bewoner leert kennen en zo belangrijke veranderingen in die leefgewoonten kan detecteren: dalende slaapkwaliteit, sterke temperatuursverschillen, verhoogde nachtactiviteit, enz…

Dankzij Aladin kunnen ouderen op een gezonde wijze langer zelfstandig wonen en hoeven ze ’s nachts niets meer te vrezen wanneer ze naar de badkamer gaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s