De zonnewegen van Solmove zullen binnenkort elektrische auto’s opladen tijdens het rijden

solmove-solarzellen-straßenbelag-der-zukunft-solarbelag

De Duitse startup Solmove heeft een concept van zonne-energie ontwikkelt dat wegen omtovert tot zonnekrachtcentrales. Daarbij heeft de technologie van Solmove een wezenlijk voordeel tegenover een aantal Amerikaanse en Franse oplossingen voor zonnewegen die eveneens stroom opwekken via fotovoltaïsche energie. We hebben eens gekeken hoe veilig de rit op zo’n zonneweg wel is en of de ‘Solmove-weg’ de elektrische auto werkelijk van elektriciteit kan voorzien.

Conventionele Wind- en Zonne-energiecentrales nemen veel plaats in op weiden, daken en openbare ruimtes. Na een onsuccesvolle zoektocht naar een geschikt dak voor zijn fotovoltïsche installatie kwam Donald Müller-Judex van Solmove alsnog tot een oplossing voor zijn plaatsprobleem: zonnewegen.

De zonnemodule van Solmove wordt als het ware als een zonnetapijt op bestaande wegen uitgespreid. Dankzij het speciale oppervlak van de Solmove-zonnewegen kunnen deze niet alleen veel zonne-energie opnemen, maar ook zichzelf reinigen.

solmove-photovoltaik-straße-start-up-greentech-solarstrom-erzeugen.jpg

Maar waarom zouden ondernemingen en overheden in zonnewegen investeren? Milieuvriendelijkheid is waarschijnlijk wederom niet het meest overtuigende argument. Maar het vooruitzicht dat bij een levenscyclus van 25 jaar elke vierkante meter zonneweg 200 Euro gunstiger uitkomt als een klassieke weg is wellicht meer overtuigend.

Voor de toekomst is het nog belangrijker dat zonnewegen ervoor kunnen zorgen dat binnen 10 tot 15 jaar elektrische auto’s zonder angst om zonder stroom te vallen de baan op kunnen en er zeker van kunnen zijn dat ze over langere trajecten probleemloos op hun bestemming aankomen. Want de actuele reikwijdte van 300 tot 400 km van de meeste elektrische wagens is nog steeds ondermaats.

Sommige bronnen gaan ervan uit dat tegen 2035 100 miljoen elektrische wagens op onze wegen zullen rondrijden. Als deze electrische auto’s kunnen opgeladen worden terwijl ze aan het rijden zijn dan is er meteen ook veel minder behoefte aan batterijen wat zowel voor het milieu als aan de kostenzijde een goede zaak is.

 

Maar hoe veilig zijn dit soort zonnewegen? De zonnewegen van Solmove zouden even slipbestendig en duurzaam zijn als klassiek asfalt. Daarvoor zorgt het speciale oppervlak en materiaalsamenstelling van de zonnemodule die Solmove heeft ontwikkelt. Bovendien zou de afvoer van water zelfs wezenlijk beter functioneren als de waterafvoer op asfalt. Wat meteen ook voor veiliger wegen zorgt.

 

Het regenwater zorgt bovendien voor een efficiënte zelfreiniging van de wegen en uiteraard kunnen reinigingsvoertuigen voor een bijkomende reiniging zorgen wat de energie-efficiëntie van de zonnewegen ten goede komt.

Maar hoe ver komt een elektrische auto nu op een Solmove zonneweg? Een vierkante meter zonnetapijt genereert ongeveer 100 watt aan elektrisch vermogen. In een zonne-arme land als België komt de fotovoltaïsche module van Solmove op ca 100kWh/jaar. De berekeningen van Solmove wijzen uit dat je daarom het equivalent van 33m² nodig hebt om een elektrische auto 20.000 km te laten rijden.

Naast de inductieve energieoverdracht voor het opladen van elektrische auto’s tijdens het rijden, zouden de 1,4m² grote panelen ook kunnen dienen als verwarming en als LED-verlichting. Maar deze laatste opties vereisen nog verder onderzoek en bijkomende testen.

De milieuvriendelijkheid is trouwens één van de grote pluspunten van Solmove tov de concurrentie als Solar Roadways (USA), Wattway (Frankrijk) en SolaRoad (Nederland). De horizontale zonnepanelen die Solmove gebruikt kunnen na ongeveer 25 jaar makkelijk van het straatoppervlak worden verwijderd en als afval voor zonnesystemen gerecycleerd worden. Dat is niet het geval bij de concurrentie.

Overigens zullen de zonnemodules van Solmove ook worden gebruikt tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 in China. Over een afstand van 190 kilometer zullen  pendelbussen rijden via elektronische rails die hun elektriciteit betrekken van Solmove-modules.

Bron: Home&Smart

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s