IKEA’s TRÅDFRI Verlichtingssysteem is meer dan een gimmick en de installatie is echt eenvoudig

ikea-tradfri.jpg

Aanvankelijk werd het slimme verlichtingssysteem TRÅDFRI  van IKEA door veel waarnemers een beetje als een gimmick afgedaan. Maar we zien inmiddels dat het IKEA menens is om een positie te veroveren in de #slimmewoning.

TRÅDFRI is dan ook een eenvoudig en betrouwbaar Domotica Systeem om je verlichting slim te maken aan een zacht prijsje. Zeker als je wilt starten met Domotica is het een mooi instapproduct.

Wat IKEA verder in de pijplijn heeft zitten op het vlak van Domotica toepassingen is een beetje koffiedik kijken op dit moment, maar we vermoeden dat er nog een en ander zit aan te komen. Want als het hierbij zou stoppen, dan zouden we inderdaad over een gimmick mogen spreken.

Bij het in mekaar steken van IKEA-producten heeft iedereen zich wel al eens vertwijfeld de haren uit het hoof getrokken bij het doornemen van de IKEA-handleiding en op het einde was er al wel eens een schroef te veel of te weinig. Gelukkig zal je dit gevoel niet overhouden bij de installatie van de slimme lampen uit het TRÅDFRI-gamma. Ze kunnen eenvoudig en zonder gereedschap in slechts enkele stappen worden geïnstalleerd.

We zetten hier kort uiteen hoe je dat doet.

In feite kunnen TRÅDFRI-Componenten direct met een afstandsbediening of met een dimschakelaar aangestuurd worden. Voor een meer omvangrijke aansturing van meerdere lampen of van een compleet verlichtingssysteem is alleszins de inzet van een Hub noodzakelijk. Alleen zo kun je tot 100 lampen en verlichtingselementen uniform aansturen.

Wie al een Philips Hue-Systeem bezit kan in plaats van de IKEA-Hub ook de Philips Hue Brug als Hub gebruiken om verlichting en apparaten aan te sturen.

Zowel de Philips Hue Brug als het IKEA-systeem kunnen via de Alexa Skill met een Slimme Luidspreker van Amazon verbonden worden waardoor spraaksturing mogelijk wordt.

De IKEA TRÅDFI Hub installeer je in 3 stappen:

  1. Verwijder het klepje van de Hub en verbindt met een WiFi-kabel met je WiFi-Router. Daarna de Hub op het stroomnet aansluiten.
  2. Het klepje terug op de Hub plaatsen.
  3. De IKEA TRÅDFRI App installeren en de aanwijzingen op het scherm volgen. Voeg in de ‘Plug and Play’-stand de Hub toe door de QR-code aan de onderkant van het apparaat te scannen.

Even eenvoudig kun je verdere componenten toevoegen aan het TRÅDFRI-Lichtsysteem. Doorvoor hoef je enkel het volgende te doen:

  1. Eerst de componenten die je wilt toevoegen voorzien van batterijen als het om een Dimmer of afstandsbediening gaat of als het om een LED-lamp gaat deze in de gewenste fitting draaien.
  2. Om een afstandsbediening met een lamp te verbinden dien je deze op een afstand van 2 cm van de lamp houden en de activeringsknop aan de onderzijde van de dimmer gedurende 10 seconden ingedrukt houden. Nu word de LED in de IKEA App getoond en kan je de lamp daar aan verlichtingsgroep toewijzen.

Voor ieder die zijn eerste stappen wilt zetten op weg naar een #slimmewoning en van plan is om Domotica in de woning te integreren is het TRÅDFRI-Systeem van IKEA zeer het overwegen waard.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s