CES 2018: YAPE, een robot die een pakje bij je aflevert met hulp van gezichtsherkenning

Yape

Door de explosie van het aantal pakjes dat moet geleverd worden als gevolg van het succes van online shoppen is de ‘last mile’ een hot issue geworden de laatste jaren. Het terugdringen van de ‘witte camionettes’ in het straatbeeld die vooral voor milieu- en verkeersoverlast begint voor veel steden en gemeenten een prioriteit te worden.

Sommige bedrijven zien een oplossing in het inzetten van robots om je bestelling op het internet bij je thuis af te leveren.

Het Italiaanse E-Novia uit Milaan heeft YAPE ontwikkeld: een robot op 2 wielen die straten kan oversteken en zich makkelijk kan voortbewegen op voet- en fietspaden. Yape staat voor ‘Your Autonomous Pony Express’.

De robot heeft een autonomie van 80 km en beweegt zich voort op 2 wielen waarbij het zich automatisch in evenwicht houdt. De snelheid waarmee het zicht voortbeweegt is 20 km/u en het kan pakjes vervoeren tot een gewicht van 70 kg.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Dankzij een aantal sensoren, camera’s en een GPS kan de robot op voet- en fietspaden rijden zonder personen of objecten te raken. Op dit moment heeft YAPE echter nog nood aan externe sensoren die bevestigd zijn op verkeerslichten en andere objecten langs de weg. Deze stellen YAPE in staat om rekening te houden met snel veranderende omstandigheden door verkeer of voetgangers.

Van zodra YAPE op zijn bestemming aankomt hoeft de bestemmeling van het pakje enkel nog zijn gezicht te tonen en dankzij de geïntegreerde gezichtsherkenning kan de bestemmeling het luik van de robot openen om zijn pakket in ontvangst te nemen.

Het spreekt voor zich dat YAPE in de nabije toekomst nog niet onmiddellijk in het straatbeeld zal opduiken omwille van het omvangrijke netwerk aan sensoren dat doorheen steden en gemeenten dient te worden geïnstalleerd om YAPE veilig door het verkeer te loodsen.

Of YAPE daardoor ooit werkelijkheid zal worden is zeer de vraag. Toch is het boeiend om te zien dat diverse bedrijven naar oplossingen zoeken om de ‘last mile’ op een economisch rendabele en milieuvriendelijke manier in goede banen te leiden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s