Sluit de deuren van je #slimmewoning en bescherm het tegen hackers

smarthome-security.jpg

Nu we met zijn allen steeds meer apparaten en toestellen kopen die een verbinding met het internet vereisen, groeit ook het aantal hackers met malafide bedoelingen die er alles aan doen om via deze producten toegang te krijgen tot woningen en netwerken.

In September vorig jaar nog werd de kwetsbaarheid van Bluetooth toonbaar gemaakt door BlueBorne, een aanval op Bluetooth-producten, waardoor 5 miljard gadgets kwetsbaar waren door eenvoudig gebruik te maken van een Bluetooth-verbinding. Armis Security verkondigde vorige maand dat een geschatte 20 miljoen Google Home en Amazon Echo apparaten kwetsbaar waren voor een aanval door BlueBorne.

Terwijl deze 2 tech-giganten patches vrijgaven om het probleem voor hun slimme luidsprekers snel op te lossen, geldt het advies dat je toch best apparaten koopt die voorzien zijn van een geavanceerde beveiliging en dat je ook best op de hoogte bent hoe je je slimme apparaten zelf kunt beveiligen van bij de installatie ervan in je woning. Hieronder lijsten we een aantal adviezen op om je #slimmewoning en je persoonlijke gegevens beter te beschermen

In de eerste plaats is kiezen voor vertrouwde merken en het wijzigen van de standaard beveiligingsinstellingen een no-brainer.

Als je voor de eerste maal overweegt om een Domotica-systeem of slimme apparaten aan te schaffen dan moet beveiliging bovenaan het lijstje staan van zaken die je moet overwegen.

Zoals reeds aangehaald is het wijzigen van de standaard beveiligingsinstellingen het eerste wat je moeten tijdens de installatie van slimme verbonden producten. In de handleiding bij deze producten staan normaliter altijd instructies van hoe je dit moet doen. Maar veel mensen bekijken de handleiding hoogstens vluchtig en laten de beveiligingsinstellingen voor wat ze zijn waardoor deze apparaten uiterst kwetsbaar zijn.

Maar hackers beschikken makkelijk over deze informatie en weten welke gebruikersnamen en paswoorden fabricanten standaard instellen in hun producten en hebben zo makkelijk toegang tot je slimme gadgets en netwerken.

Het is trouwens ook een goed idee om de standaard ID-naam van producten verbonden met het internet te wijzigen. Want ook hier is het vaak zo dat de meeste fabricanten producten op de markt brengen met dezelfde identificatiegegevens voor elk apparaat onder hun merknaam. Wanneer cybercriminelen nu in jouw buurt een scan uitvoeren om toegang te verkrijgen tot je netwerk dan kunnen ze de naam van je apparaat zien.

Wanneer dit gebeurt zullen hackers onmiddellijk weten dat je een bepaald merk van slimme apparaten in je woning hebt geïnstalleerd en de kans groot is dat je de standaard instellingen niet hebt gewijzigd. Zo vermoeden ze dat je laks bent op het vlak van beveiliging, waardoor het aantrekkelijk is om je verbonden apparaten en #slimmewoning te hacken.

Slimme apparaten maken bijna altijd gebruik van het internet om behoorlijk te functioneren. Daarom is de beveiliging van je WiFi-netwerk zo belangrijk, want nog te veel WiFi-netwerken zijn niet of onvoldoende beveiligd waardoor hackers vaak vrij spel hebben.

Liever dan je WiFi open te laten zodat iedereen er gebruik van kan maken, zorg je best voor een gedegen bescherming van je netwerk met een complexe gebruikersnaam en paswoord wat niemand makkelijk kan ontcijferen. Je paswoord bevat best tussen de 8 en 12 karakters met een mix van symbolen, hoofdletters en kleine letters en cijfers. Vermijd een link met je eigen naam of met informatie die hackers over jou online kunnen vinden zoals de naam van je bedrijf, huisdieren, kinderen, partner of geboortedatum, adres of email.

Het installeren van beveiligingssoftware kan een bijkomende optie zijn om te overwegen. Het gebeurt namelijk vaak dat hackers toegang krijgen tot je Domotica-systeem of slimme apparaten in je woning via de apps waarmee je dit aanstuurt en die je hebt gedownload op je computer, smartphone en/of tablet. Om altijd veilig te zijn kan je best professionele beveiligingssoftware installeren op deze toestellen.

Kies dan best voor een product dat bescherming biedt tegen malware, spam, spyware, virussen, ransom en andere gelijkaardige kwaadaardigheden. Ook de installatie van een firewall op je apparaten is het overwegen waard. Deze biedt dan een extra laag beveiliging tegen hackers, zeker wat betreft internet gerelateerde programma’s.

Wat soms al eens over het hoofd wordt gezien is dat een simpele actie als het geregeld updaten van de gebruikte software veel onheil kan voorkomen. Zo houdt je je slimme producten veiliger. Van zodra je weet dat een update beschikbaar, voer deze dan zo snel mogelijk uit zodat eventuele beveiligingslekken onmiddellijk gedicht worden.

Werk ook de beveiligingssoftware, firewalls, apps, browsers, plug-ins en besturingssystemen op je computer(s) bij, zodat je altijd over de laatste versie beschikt. Paswoorden dien je sowieso elke 2-3 maanden te wijzigen als je gaat voor een optimale bescherming. Gebruik ook niet steeds hetzelfde paswoord op elk apparaat, maar kies één voor elk apparaat. We geven toe dat het een heel gedoe is, maar als je ooit gehackt bent geweest dan weet je dat deze inspanningen de moeite waard zijn.

Hoewel alle tips die we hierboven op een rijtje gezet hebben voor velen onder ons als vanzelfsprekend lijken, weten we uit ervaring dat slechts heel weinig gebruikers van slimme apparaten de moeite nemen om deze richtlijnen consequent en nauwgezet in de praktijk om te zetten. Zelfs ervaren gebruikers zijn niet altijd de beste leerlingen op dit vlak. Want tussen weten en uitvoeren gaapt vaak een wereld van verschil.

Maar de exponentiële stijging van het aantal cyberaanvallen laten ons geen keuze en we zullen met zijn allen bewust moeten worden dat het niet anders kan. Het is de hoogste tijd dat we op een ernstige wijze omgaan met de beveiliging van onze slimme apparaten en alle deuren van onze #slimmewoning goed sluiten…!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s