Leroy Merlin lanceert ‘Toren van Babel’ voor Domotica met ENKI

Enki-Hub

Op CES2018 zorgde de Frans bouwmarktgigant voor een primeur met de lancering van ENKI, een universele Domotica Hub die als ambitie heeft alle verbonden slimme apparaten, ongeacht het merk, in je #slimmewoning met elkaar te verbinden.

Dat is behoorlijk ambitieus, want we weten van bvb van Homey dat dit een lang pad vol valkuilen kan zijn.

Voor de lancering en demo van ENKI tijdens CES2018 zorgde Leroy Merlin voor een wel erg verrassende locatie. Op een plek in de woestijn in de nabijheid van Las Vegas werd namelijk een virtuele #slimmewoning opgezet om aan de aanwezige journalisten wat ENKI allemaal in petto heeft.

Enki-house-desert

Voor de ontwikkeling van ENKI is Leroy Merlin uitgegaan van een grote zorg die veel consumenten hebben wanneer ze overwegen om met Domotica te starten en wanneer die tegenover een overvloed van protocollen, producten en merken komte te staan: hoe ga ik in godsnaam al die apparaten van al die merken met elkaar laten samenwerken? Want bijlange niet iedereen is bereid om in één gesloten ecosysteem te stappen hetzij Z-Wave, HomeKit, ZigBee of één van de vele andere. Consumenten willen de vrijheid hebben om de Domotica-Producten te kiezen die zij wensen en waarvan zij overtuigd zijn dat ze de juiste keuze zijn voor hun #slimmewoning.

Om nu al die verschillende producten met elkaar te laten samenwerken heeft Leroy Merlin beslist om met een innovatief project op de markt te komen. Het resultaat was in eerste instantie een gratis app beschikbaar voor iOS en Android: ENKI.

Leroy Merlin gaat nu een stap verder met de ontwikkeling van een universele Domotica Hub die de naam van de app draagt: ENKI.

ENKI werkt op dit moment met de voornaamste protocollen op de Domotica markt. Hierdoor werken diverse slimme producten van verschillende merken met elkaar samen en vormen ze één compatibel Domotica systeem. Het spreekt voor zich dat je met ENKI ook scenario’s kunt instellen waarbij verschillende acties automatisch kunnen worden uitgevoerd of met één druk op een knop.

Enki-Hub-01.png

Zo werkt ENKI op dit moment met de populaire slimme producten van Myfox, Nodon, Netatmo, Somfy, Nest, Philips Hue en vele andere. Andere grote merken en namen staan op stapel om toegevoegd te worden.

Op het vlak van privacy zorgt Leroy Merlin van bij aanvang voor duidelijkheid. Alle persoonlijke informatie wordt lokaal opgeslagen in de Hub en de volledige controle hierover blijft dus bij de gebruiker. Bovendien wordt alle communicatie tussen ENKI en de verschillende slimme apparaten dubbel versleuteld met behulp van AES128 encryptie.

Over beschikbaarheid en prijs werd nog met geen woord gerept, maar volgens wat nu bekend is zou ENKI in de loop van 2018 op de markt komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s