Ultrasound kan een slapende #slimmewoning wakker maken

ultrasound.jpeg

Het huis van de toekomst zal er eentje zijn volgestouwd met kleine sensoren en slimme apparaten met sensoren zoals beveiligingscamera’s, slimme luidsprekers, enz… Althans, dat is wat men ons voor ogen houdt. Maar slechts enkele van die sensoren  moeten continu 24/7 actief zijn. Maar hoe maak je deze sensoren nu ‘wakker’ wanneer ze nodig zijn op het moment dat ze uit staan? Het antwoord is Ultrasound.

Dat is tenminste het idee waar Angad Rekhi en Amin Arbabian van Stanford hun geld op verwedden. Hun benadering om het probleem op te lossen van apparaten en sensoren die niet continu hoeven aan te staan, maar ook niet helemaal uit, is om de benodigde hoeveelheid energie te minimaliseren die nodig is voor het sturen en ontvangen van een ‘ontwaak’-signaal. Op die manier verbruikt het Internet of Things alleen energie wanneer ze actief in gebruik zijn.

Radio-technologie, dat door al deze kleine sensoren gebruikt wordt om informatie te sturen en te ontvangen is behoorlijk duur op het vlak van energie en ruimte. Om de antenne en signaal processor actief te houden en hen in luistermodus te houden heb je meer energie nodig dan dat er kan bespaard worden als ze jaren moeten meegaan op één batterij.

Ultrasone sensoren daarentegen zijn uiterst energie-efficiënt en ook nog eens zeer compact. Ultrasound zijn geluidsgolven boven het menselijk gehoor (22KHz), zijn veeleer een fysiek fenomeen en het detecteren ervan is op veel manieren eenvoudiger dan het detecteren van radiofrequentiegolven. Het is een beetje als het verschil tussen een sensor die gevoelig is voor bijna ongrijpbare röntgenstralen tegenover een sensor die gewoon licht detecteert.

De ultrasound ontvanger van het systeem is dan ook super efficiënt. De uiterst compacte, supergevoelige microfoon werd ontwikkeld op Stanford ism de Khuri-Yakub Group. De ontvanger staat altijd aan, maar verbruikt slechts een verbazingwekkend kleine 4 nanowatt aan vermogen en is zo gevoelig dat deze een signaal detecteert met de kracht van slechts één nanowatt. Daarmee staat het ver voor op de meeste andere radio-ontvangers wat betreft energieverbruik en gevoeligheid.

De operationele afstand is natuurlijk beperkt; activeren van de andere kant van de stad is uiteraard niet mogelijk. Ultrasone signalen gaan niet doorheen muren, maar ze stuiteren er als het ware omheen en de gevoeligheid van het systeem is dusdanig dat zelfs het kleinste fragment van een ultrasoon signaal voldoende is om het te activeren.

Voorlopig gaat het nog om een prototype, maar wees niet verbaasd als dit type van mega-efficiënte technologie snel door grote techbedrijven wordt opgepikt die voor hun producten en systemen proberen om elk grammetje uit een wattuur te persen.

Bron: TechCrunch
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s