Physee belooft gebouwen 20% zuiniger te maken met slimme ramen

Physee.jpg

Physee is een Nederlandse Startup die slimme ramen ‘PowerWindows’ ontwikkelen waarmee gebouwen op het vlak van energie 20% zuiniger worden. In een eerste fase werd een raam ontwikkeld dat dankzij geïntegreerde zonnecellen stroom kan opwekken.

In een tweede fase heeft Physee sensoren ontwikkeld en toegevoegd aan de PowerWindows waardoor bvb de verwarming of airco automatisch worden aangezet.

Inmiddels werden de eerste gebouwen in Nederland uitgerust met de slimme ramen van Physee. De eerste installatie werd uitgevoerd in de gebouwen van de Rabobank in Eindhoven waar 30 vierkante meter PowerWindows werd geïnstalleerd. De werknemers van de bank kunnen nu de batterij van hun smartphones opladen via USB-poorten van deze nieuwe ramen. En grotere projecten in Nederland staan inmiddels op stapel.

Ondertussen werken ze bij Physee al aan een tweede generatie slimme ramen waarbij de ramen gecoat worden met een speciaal materiaal waarbij het inkomende daglicht omgezet wordt in bijna infrarood licht dat wordt getransporteerd naar de zonnecellen in de randen van de ramen. De coating is gebaseerd op het zeldzame metaal thulium.

Het is spannend en lovenswaardig om te zien dat een jong bedrijf als Physee zulk een ambitieus project op het vlak van energie-innovatie op touw zet. Het valt echter nog af te wachten of efficiënte zonne-energie op deze discrete wijze op korte termijn onze woningen kan veroveren.

Untitled 2.png

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s