Wall + maakt onze domme muren slim

Wall++

Onderzoekers van de Carnegie Mellon University en Disney Research Pittsburgh zijn ervan overtuigd dat we veel meer kunnen met de vele muren die in onze woningen staan. In een zopas vrijgegeven onderzoeksdocument stellen ze een manier voor om al onze ‘domme’ muren die momenteel enkel als scheiding tussen ruimtes worden gebruikt om te bouwen tot gevoelige, interactieve, slimme stukjes infrastructuur. Het resultaat van hun onderzoek is een prototype genaamd Wall++. Wall++is een muur die aanraking en beweging kan volgen, nabije personen kan detecteren alsook actieve apparaten kan lokaliseren.

Om deze slimme muur te ontwikkelen en om het betaalbaar en simpel te bouwen hebben de researchers diverse elementen aan diepgaande testen onderworpen: de beste manier om ze aan te creëren, of een toplaag een gunstige invloed had of net niet, hoe de wandelektroden met elkaar best verbonden werden, het optimale electrodepatroon en hoe de antennegevoeligheid kon geoptimaliseerd worden.

Na deze experimenten koos het team voor waterverf op basis van nikkel waarbij de verf in een ruitpatroon op de muur werd aangebracht met een roller. Ze gebruikten kopertape om de elektroden te verbinden, vinylstickers als isolatie en latexverf als toplaag.

Van zodra de muur klaar was kon deze aanraking en beweging detecteren, de houding van een persoon bepalen die vlakbij de muur stond en bepalen wanneer apparaten werden gebruikt en ook grofweg bepalen waar deze zich bevonden.

Wanneer de onderzoekers polsbandjes droegen die een constant 1,5 MHz-signaal uitzonden kon de muur deze personen volgen. Onderaan dit artikel vind je een video waar je deze slimme muur in actie ziet.
Wall++ is een erg interessant concept dat het mogelijk maakt om muren te gebruiken voor een aantal nuttige functies. De onderzoekers beschrijven hoe Wall++ zou kunnen functioneren als een controlepaneel waardoor bewoners de verlichting aan/uit kunnen zetten, een deur kunnen openen of muziek beheren. En je zou met handbewegingen meer specifieke controle over bepaalde zaken kunnen hebben zoals het dimmen van verlichting, het aanpassen van de temperatuur of het muziekvolume regelen. En er zijn nog verschillende mogelijkheden waarbij een bepaalde lichaamshouding kan gebruikt worden in combinatie met videospellen en bij de detectie of apparaten actief zijn zodat bvb het verlichtingsniveau automatisch wordt aangepast en de zonneweringen worden aangepast als de TV wordt aangezet.
Momenteel gaat het nog om een proof-of-concept project en er is meer onderzoek nodig om het tot een werkbaar geheel te optimaliseren en het op grote schaal richting consumenten kan uitgerold worden. Maar het concept is simpel te installeren, vrij goedkoop ($21 per vierkante meter) en kan onze ‘domme’ muren slim maken.

 

Bron: Engadget
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: