Zigbee ziet wereldwijd sterke groei dankzij toenemende vraag naar rationeler energieverbruik

08082018zigbee

Er werden wereldwijd inmiddels als zowat 500 miljoen ZigBee chipsets verkocht en de verwachting is dat over 5 jaar het indrukwekkende cijfer van 3,8 miljard word gehaald, volgens een onderzoek door ON World over de steile opgang van deze draadloze technologie voor IoT-toepassingen.

Vergelijkbare lage-energie protocollen zoals Z-Wave en Bluetooth Low Energy (BLE) hebben het succes van ZigBee niet kunnen afremmen. Wel integendeel, de groei van het ZigBee netwerk groeide vorige jaar zelfs sneller dan BLE. Volgens Mareca Hatler, Hoofdanalist bij ON World, is ZigBee zelfs marktleider in de draadloze mesh netwerk markt. Andere bronnen gaan er toch van uit dat Z-Wave op dit moment nog een behoorlijk grote voorsprong heeft op de concurrentie.

Toch zou ZigBee momenteel 1/3 van de markt voor draadloze sensor netwerk chipsets   voor zich gewonnen hebben. ZigBee chipsets worden ingezet in slimme woningen, energiemeting, industriële automatisering en uiteenlopende IoT-toepassingen. Anderzijds integreren belangrijke fabricanten van consumentenelectronica de ZigBee chips in slimme luidsprekers, routers, web camera’s, sensoren, controllers, enz…

De toekomstige groei van ZigBee Domotica wordt voor een groot stuk gevoed door het groeiende besef dat we met zijn allen minder energie moeten gaan verbruiken. In Noord-Amerika en Azië zien we dat in landen als USA, China, Japan en Zuid-Korea Zigbee in Domotica sterk groeit.  In landen als Indië, Nederland en VK zien we een sterke groei die voornamelijk gebaseerd is op digitalisatie.

Sommige fabricanten kiezen voor ZigBee/BLE combo ships die relatief goedkoop zijn. Dalende prijzen voor chips gecombineerd met de opkomst van combo chips hebben de ontwikkeling van IoT-oplossingen aantrekkelijker gemaakt. Dit leidt ertoe dat fabricanten ZigBee toepassen in een breed scala aan populaire consumentenproducten integreren waaronder WiFi-routers van eero, Google, Samsung, TP-Link en Linksys, Dropcam en CamIQ van Nest en de Echo Plus van Amazon die niet alleen dienst doet als slimme luidspreker, maar ook als Domotica Hub.

ZigBee staat echter nog voor grote uitdagingen omdat het nog steeds een vrij nieuwe technologie is. Veel fabricanten en partijen in de markt zetten nog steeds volop in  op WiFi en Bluetooth en de overstap naar de draadloze standaard van ZigBee leidt in een eerste fase naar een hogere productiekost.

Vergeleken met andere populaire mesh netwerk systemen als Bluetooth mesh en Thread is ZigBee compatibel met de meest gangbare ecosystemen als Amazon, IKEA, Philips HUE, Samsung SmartThings, Wink en Deutsche Telecom (Qivicon).

Volgens testen uitgevoerd door chipleverancier Silicon Labs presteren Thread, Zigbee en Bluetooth op vergelijkbare wijze in kleine netwerken onder een lage belasting, maar de eerstgenoemde twee presteren beter dan Bluetooth mesh wanneer de belasting toeneemt.

Silicon Labs stelt ook dat wanneer je een keuze maakt voor een draadloze IoT-oplossing je rekening moet houden met criteria als toekomstige ecosystemen en energieverbruik.

Met de opkomst van IoT-technologieën voelen steeds meer ontwikkelaars en fabricanten zich geroepen om lid te worden van de Zigbee Alliance. Hoofdopdracht van de Zigbee Alliance is om fabricanten en organisaties ervan te overtuigen om  producten te ontwikkelen op basis van het Zigbee-protocol. Momenteel zijn meer dan 400 fabricanten lid van de ZigBee Alliance en nog een groot aantal electronicafabrikanten staat klaar om lid te worden van de ZigBee Alliance en om producten ontwikkelen op basis van draadloze standaarden. We zullen ZigBee de komende jaren dan ook zien opduiken bij een steeds groter aantal fabricanten en producten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s