Markt van de slimme luidspreker blijft voorlopig een tweemansrace

08152018echo-1024x730

Amazon blijft de nummer één in de markt van de slimme luidspreker, terwijl Google meer dan zijn woordje meespreekt, staat te lezen in een rapport door het onderzoeksbureau  Strategy Analytics.

Volgens dat rapport verkocht Amazon 4,8 miljoen slimme luidsprekers in het tweede kwartaal van dit jaar, goed voor een marktaandeel van 41%. Google neemt de tweede plaats in met 3,2 miljoen units en een marktaandeel van 27,6%.

Een jaar geleden had Amazon nog een marktaandeel van maar liefst 75,8% terwijl Google nog maar een magere 16,1% in handen had. De cijfers van het tweede kwartaal tonen aan dat Google met zijn slimme luidsprekers aan een heuse inhaalrace bezig is.

Alibaba, de eCommerce-gigant uit China bezet de derde plaats met 800.000 verkochte units en een marktaandeel van 7%. Daarna volgt Apple (5,9%) en JD.com (0,3%).

In totaal werden 11,7 miljoen slimme luidsprekers verkocht tussen april en juni van dit jaar.

‘Apple leidt de markt van de premium luidsprekers dankzij een schare loyale fans en een sterk momentum van Apple Music service,” aldus David Mercer, vice president of Strategy Analytics.

Mercer voegt eraan toe ‘We verwachten dat de markt voor duurdere en high-end slimme luidsprekers zal groeien en veel competitiever zal worden naarmate fabricanten als Samsung met zijn Galaxy Home-luidspreker willen profiteren van het groeiende belang van spraak als alledaagse controller.’

Hoewel Amazon als echte pionier de markt als bij verrassing innam met zijn Echo luidsprekers kan het uiteraard niet verhinderen dat andere partijen de markt betreden en marktaandeel veroveren. Google, Apple, Microsoft en Samsung zijn een aantal van die partijen die wereldwijd en in verschillende talen consumenten proberen voor zich te winnen, terwijl Alibaba en JD.com vooral actief zijn in China.

Volgens het onderzoeksbureau Canalys veroverde Google in het eerste kwartaal van 2018 nog de eerste plaats in de verkoop van slimme luidsprekers ten nadele van Amazon. In het tweede kwartaal heroverde Amazon de koppositie en laat zo zien dat het erg sterk staat en een belangrijke rol in spraak wil blijven spelen.

Volgens het onderzoeksbureau NPD zal de omzet dit jaar in de verkoop van slimme luidsprekers een stijging kennen van 50% wat voor een extra omzetcijfer van $1,6 miljard staat. We kunnen er dus van uitgaan dat de markt niet allen dit jaar, maar ook de komende jaren sterk zal blijven groeien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s