Diverse nieuwe toepassingen en technologische innovaties zorgen voor sterke groei in de markt voor spraakherkenning

voice-recognition.jpg

De wereldwijde markt voor spraak- en stemherkenningssoftware stijgt van $1,1 miljard naar $6,9 miljard in 2025. De groei komt voornamelijk vanuit de gezondheidszorg, autosector, ecommerce en toepassingen in klantenservice, aldus het onderzoeksbureau Tractica.

Verder zal de groei ook gevoed worden door integratie van spraaktoepassingen in slimme apparaten, beveiliging, voice search en  consumer robotica.

Spraakherkenning heeft de afgelopen jaren een grote verandering ondergaan dankzij de succesvolle toepassing van machine learning en natural language processing (NLP). Steeds beter slagen bedrijven erin om toepassingen met de stem te creëren die geavanceerde, geautomatiseerde processen mogelijk maken.

De technologie voor spraakherkenning is er al een tijdje, maar de opkomst van de smartphone en cloud computing waren een echte game changer voor deze markt.

In slechts enkele jaren hebben algoritmes voor artificiële intelligentie de spraakherkenning aanzienlijk verbeterd en deze nieuwe mogelijkheden maken een groter aantal toepassingen mogelijk voor spraakinterfaces in meerdere sectoren.

Amazon is een belangrijke speler in de markt van de slimme luidspreker voor de #slimmewoning en heeft onlangs  aangekondigd om spraakherkenning lokaal te integreren in apparaten in plaats van de spraakververwerking in de cloud uit te voeren.

Vorige week heeft het Alexa Auto Team van Amazon zijn nieuwe Alexa Auto Software Development Kit (SDK) vrijgegeven die ontwikkelaars in staat stelt om Alexa in infotainment systemen van auto’s te integreren.

De eerste release van de SDK ging ervan uit dat autosystemen toegang hebben tot de cloud. Maar in de toekomst zou dat moeten veranderen zodat in voertuigen met Alexa aan boord, en ook andere apparaten, een aantal basisfuncties met de stem kunnen worden aangestuurd ook als ze offline zijn. Dit veronderstelt dat de onderliggende machine-learning modellen significant kleiner worden zodat ze in het lokale geheugen passen. Dit staat te lezen in een recente blogpost van Amazon.

Amazon zou algoritmes ontwikkeld hebben voor navigatie, temperatuurcontrole en afspelen van muziek die lokaal op het apparaat zouden werken. Dit betekent dat je al deze functies kunt aansturen met je stem, zelfs wanneer er geen internetverbinding is.

Amazon liet al weten dat het de resultaten van die nieuwe spraakontwikkelingen uitgebreid  zal presenteren op de Interspeech Machine Learning-conferentie later dit jaar in Hyderabad, India.

Vaak vormen verschillende accenten een drempel voor de goede werking van spraakherkenning. Een recente studie van de Washington Post toonde aan dat Google Home en Amazon Echo 30% minder kans hadden om het accent te begrijpen van personen die het Engels niet als moedertaal hebben.

In dezelfde krant vertelde een woordvoerder van Amazon dat de spraakherkenning van Alexa op dat vlak continu sterk verbeterd is omdat steeds meer gebruikers met verschillende accenten de Amazon luidspreker gebruiken. Google van zijn kant zegt hierover ‘we trachten continu de spraakherkenningstechnologie van de Google Assistant te verbeteren door de uitbreiding van onze datatsets’.

We kunnen dan ook stellen dat bij een groeiend aantal gebruikers de spraakherkenning haast automatisch zal verbeteren. Sommige bedrijven ontwikkelen zelfs technologieën die het accent-probleem aanpakken. Eén van deze bedrijven is Nuance uit Massachusetts, USA. Het machine-learning model dat zij hebben ontwikkeld schakelt automatisch tussen verschillende dialectmodellen afhankelijk van het accent van de gebruiker.

Het model zou al een verbetering laten zien van 22,5% voor Engels sprekenden met een Spaans accent, 16,5% voor dialecten uit het zuiden van de USA en 17,4% verbetering voor Zuidoost-Aziaten die Engels spreken.

Dat is alvast goed nieuws voor Europa met zijn vele talen en dialecten. Van zodra deze systemen op punt staan kunnen ze ook hier uitgerold worden en zullen slimme luidsprekers ons steeds beter gaan begrijpen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s