Portal is het eerste hardware product van Facebook en het roept meteen privacy vragen op

facebook-portal

Social Media mogul Facebook heeft voor het eerst een hardware product op de markt gebracht dat zich richt naar de #slimmewoning markt. Portal is een spraakgestuurd apparaat met Alexa aan boord en videochatten als belangrijkste functie.

Met Portal kun je een vriend contacteren via Facebook Messenger door enkel gebruik te maken van je stem. Je heeft enkel “Hey Portal, call John” uit te spreken en Portal zorgt dat het videogesprek wordt gestart.

Tijdens het videogesprek zal de 140°, 12 megapixel slimme lens automatisch inzoomen en focussen op je gezicht zodat dit steeds centraal in beeld staat ook wanneer je je beweegt door de ruimte waar Portal staat opgesteld.

Omdat de door Facebook ontwikkelde spraakinterface niet veel soeps is, doet Portal een beroep op Alexa van Amazon zodat je Portal ook kunt vragen naar het weer, verkeer en om je slimme apparaten aan te sturen. Facebook liet weten dat het overweegt om ook Google Assistant te integreren, maar dat is dus op dit moment nog niet het geval.

Verder zijn een aantal gangbare toepassingen in Portal geïntegreerd zoals Spotify, iHeartRadio, the Food Network, Newsy en Facebook Watch. Wanneer Portal niet in gebruik is, dan kan het gewoon dienst doen als een slim foto display dat foto’s kan laten zien tonen van je Facebook feed en kan het je laten weten wanneer één van je Facebook-vrienden jarig is.

Wie dezer dagen aan Facebook denkt, denkt meteen aan pivacy kopzorgen. Nog maar 2 weken geleden gaf Facebook toe dat er zich een beveiligingslek heeft voorgedaan waarbij 50 miljoen gebruikers betrokken waren te wijten aan een bug in de ‘View as’-functie. En in het begin van dit jaar was er nog het mega-schandaal rond Cambridge Analytica waarbij een bedrijf uit het VK data van 87 miljoen gebruikers heeft mis-/gebruikt tijdens de verkiezingen van 2016 in de USA.

facebook-portal-01.png

Facebook kampt dus met een ernstig probleem van geloofwaardigheid op het vlak van privacy. Hoe kunnen de 2 miljard Facebook gebruikers het bedrijf vertrouwen en een apparaat kopen dat 24/7 in je woning staat opgesteld en alles in je woning kan registreren?

Om het vertrouwen van de consument te winnen heeft Facebook toch wel wat voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo loopt de artificiële intelligentie van Portal lokaal op het toestel en niet op de servers van Facebook. De camera herkent je gezicht niet, maar gebruikt de ‘2D pose’ technologie om enkel je positie te bepalen zodat de camera je kan volgen.

Portal registreert ook geen data. Videogesprekken worden versleuteld en Facebook verzamelt enkel informatie zoals het tijdstip van het gesprek en de duur ervan. Amazon daarentegen houdt de ‘spraakdata’ wel bij gedurende een korte tijd.

Als Portal niet in gebruik is kan je bijkomend op het apparaat de microfoons en camera’s uitschakelen om er zeker van te zijn dat niets wordt geregistreerd. Ook is er een plastieken kapje op de camera om je te verzekeren dat geen beelden wordt geregistreerd.

Portal komt beschikbaar in 2 formaten: een 10.1 inch Portal en een 15.6 inch Portal Plus die een respectievelijk prijskaartje hebben van US$199 en US$349. Beiden zijn in de USA te koop vanaf november. Of en wanneer beide Portals voor Europa beschikbaar komen is op dit moment nog onbekend.

Klik hier voor de presentatievideo op de Portal website van Facebook.

Bron: SMaHome
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s