De zelfrijdende auto van Waymo komt er sneller aan dan we denken

waymo_ontheroad.jpg

Waymo opereert graag een beetje in de luwte, maar van daaruit werkt het wel full force aan de zelfrijdende auto. Het in 2016 door Google opgerichte Waymo, dat een voortvloeisel is van het Google Self-Driving Car Project uit 2009, schakelt momenteel een paar versnellingen hoger.

De actuele vloot van 600 voertuigen die momenteel reeds door Mountain View, Phoenix, San Francisco Detroit en nog 21 andere Amerikaanse steden toert zal in de komende jaren uitgebreid worden naar 82.000 zelfrijdende voertuigen.

Dat het snel gaat bij Waymo wordt ook bevestigd door een topmanager van Bosch die stelt dat Waymo 2 jaar voor is op de rest in autoland.

Zo gaat Waymo in de komende maanden de eerste commerciële Robo-taxidienst uitrollen in Phoenix, USA. In een gebied van 260 vierkante km zullen vanaf dan zelfrijdende Waymo-voertuigen rijden zowel in woonwijken als op autostrades. Op dit moment lopen er al testen zonder veiligheidschauffeur.

Van de grote automerken lijkt enkel Daimler zich in de slipstream van Waymo te kunnen nestelen. In samenwerking met Bosch wil het in 2019 in Californië een shuttledienst met autonome testvoertuigen uitrollen. BMW heeft gelijkaardige plannen voor 2020. Maar Waymo staat al een heel stuk verder en wil in 2020 al over een vloot van 56.000 robotaxi’s beschikken. Als dit lukt, dan bouwt Waymo zijn voorsprong op de concurrentie nog verder uit. Voor de traditionele autoconstucteurs zou dit wel eens naar een catastrofe kunnen leiden als ze niet snel handelen.

Want in tegenstelling tot de klassieke automerken is Waymo geen autofabrikant. Waymo ontwikkelt enkel de software en de sensoren. Het opzet van Waymo is om een ecosysteem op te zetten met diverse partners zoals met Avis voor het ter beschikking stellen van de voertuigen of met AutoNation voor alle herstellingen. De sensoren en software worden door een eigen team van Waymo voortdurend opgevolgd en gecontroleerd zodat bij problemen een interventieteam klaarstaat om in te grijpen.

Dat alles momenteel nog niet perfect loopt moge duidelijk zijn. Zo rijden de Waymo-voertuigen nog niet vlekkeloos op bepaalde delen van autostrades, zijn er nog problemen met links afdraaien op bepaalde types kruispunten en zijn er nog tal van andere zaken die nog op punt moeten gesteld worden. Maar bij Waymo zijn ze er van overtuigd dat in 2020 de zelfrijdende auto vlekkeloos over de Amerikaanse wegen zal rijden.

De ambitie van Waymo is dan ook om de transportsector van de toekomst te beheersen omdat de software van de zelfrijdende auto eenvoudig is aan te passen naar vrachtwagens.

Waymo’s Robotaxi’s zijn slechts het begin…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s