Het Amerikaanse Postmates is klaar met zijn autonome pakjesbezorger

Postmates_Serve

Het 7 jaar oude Amerikaanse bedrijf Postmates dat gespecialiseerd is in het leveren heeft zopas een zelfrijzende robot aangekondigd die luistert naar de naam Serve.

Postmates hoopt met Serve binnenkort over voetpaden en straten te kunnen navigeren om pakjes, maaltijden en andere kleine objecten aan bestemmelingen te kunnen bezorgen.

Volgens info van Postmates werd Serve in verschillende Amerikaanse steden uitvoerig en intensief getest en werden in de testfase reeds duizenden pakketjes geleverd. Voor de ontwikkeling van Serve werkte het bedrijf samen met het designbedrijf Jam3 uit Toronto. De definitieve uitrol zou starten in Los Angeles waarna in de loop van 2019 andere steden zullen volgen.

De robot zelf ziet er echt leuk uit. Van de zijkant ziet Serve eruit als een winkelwagen of als een koelbox op wielen in geel, wit en zwart. De grote, ronde ogen aan de voorzijde doen denken aan het animatiefiguurtje Wall-E uit de gelijknamige Pixar/Disney-film.

De eerste versie van Serve heeft een laadvermogen van ca 25kg en heeft een bereik van bijna 50km op één oplaadbeurt. Het maakt gebruik van technologie van partners als Velodyne Lidar voor het in kaart brengen van de omgeving in combinatie met een processor van Nvidia. Klanten kunnen middels een aanraakscherm en camera’s  communiceren met Serve, terwijl lichten in de ogen aan de voorzijde voetgangers op het voetpad duidelijk maken welke richting de robot uitgaat.

Op dit moment blijven wel nog veel vragen onbeantwoord. Hoe zal Serve bvb omgaan met onverwachte obstakels? Ook op het vlak van veiligheid tasten we nog in het ongewisse. Hoe gaat het bedrijf bvb de inhoud beveiligen zodat geen pakjes zullen gestolen of beschadigd worden?

Postmates heeft de voorbije jaren miljoenen leveringen van pakjes geanalyseerd om routes beter te begrijpen en interacties met klanten zo goe mogelijk te kunnen inschatten. En hoewel levering per robot een deel van de oplossing voor de dure ‘the last mile’ zou kunnen zijn, zal er nog heel wat water onder de brug moeten vloeien opdat het een waardig alternatief kan zijn voor levering door chauffeurs in bestelwagens.

Eerder dit jaar waren we op de CES in Las Vegas getuige van een zelfrijdende mini-voedingswinkel op wielen ontwikkeld door de startup Robomart. Aan nieuwe ideeën om goederen en pakjes bij de klant te brengen dus geen gebrek.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s