Nieuwe Horizon-game had eerder kunnen uitkomen: ‘We wilden niet overwerken’

Nieuwe Horizon-game had eerder kunnen uitkomen: ‘We wilden niet overwerken’

Op vrijdag verschijnt de nieuwe PlayStation-game Horizon Forbidden West, waarin de jonge jager Aloy moet overleven in een wereld vol robotdinosaurussen. Het is een van de grootste games die ooit in Nederland werd gemaakt. We spraken met Mathijs de Jonge, de game director die het project regisseerde.

“Het is het makkelijkst om mij te vergelijken met een filmregisseur. Iemand die vaak met een verhaal of schrijvers werkt, met een idee werkt en de hele film bij elkaar regisseert en zorgt dat er een heel gave film uitkomt. Dat is een beetje mijn rol, maar dan bij een videogame.”

Voelt het alsof Forbidden West ‘jouw’ game is?

“Ik heb wel de eerste presentatie opgezet om de richting van het project uit te zetten. Het team gaat dan aan de slag en komt terug met idee├źn, en daar halen we weer de gaafste dingen uit.” “Dus uiteindelijk is het wel echt samenwerken. Het is niet dat ik met een zweep rondloop en zeg: zo moet je het allemaal doen (lacht). Zo werken wij absoluut niet.”

Zit er een boodschap achter Forbidden West?

“Er zitten best veel verborgen boodschappen en thema’s in de game. Bijvoorbeeld over de ‘stupidity of mankind’, dat de mensheid altijd weer iets weet te verknallen. En over de opkomst van robots en de macht van miljardairs.” “Al is het niet ons doel om echt een statement te maken met de game. Uiteindelijk is het een entertainmentproduct en willen we dat mensen plezier hebben.”