Dirigent Jonathan Nott, fluitist Emmanuel Pahud en pianist Grigori Sokolov betoveren Zaragoza

Dirigent Jonathan Nott, fluitist Emmanuel Pahud en pianist Grigori Sokolov betoveren Zaragoza

 

Touren is voor symfonieorkesten een manier om hun positie op het internationale toneel te verdedigen. Steve Roger legde dit op 21 februari uit in de Zwitserse krant Le Temps . De uitvoerend directeur van het Orchestre Suisse Romande de Genève herinnerde aan de bijzonderheid van het Spaanse geval, waar Europese fondsen in de jaren negentig de bouw van aantrekkelijke concertzalen in verschillende steden mogelijk hebben gemaakt: “Veel steden hebben auditoria, maar niet noodzakelijkerwijs orkesten,” zei hij. En hij gaf als voorbeeld Zaragoza, dat gewoonlijk de beste reizende orkesten programmeert.

Sylvie Bonier heeft donderdag in hetzelfde medium de magie van het Zaragoza Auditorium belicht. “De buitenkant van het door de Aragonese architect José Manuel Pérez Latorre ontworpen gebouw mag dan niet bijzonder aantrekkelijk zijn, de binnenkant is oogverblindend”. Deze in klassieke muziek gespecialiseerde journalist heeft het over de Sala Mozart, een van de grote visuele en akoestische juwelen van ons land, die zijn naam dankt aan de tweehonderdste verjaardag van de Salzburgse componist naar aanleiding waarvan hij is ontworpen. Een grote en warme ruimte, volledig bekleed met Eyong-hout, met een verbazingwekkend heldere en lumineuze akoestiek, en een ideale nagalmtijd van twee seconden bij een bezettingsgraad van 70% van de bijna tweeduizend zitplaatsen.

De combinatie van cycli van orkesten en solisten, geprogrammeerd door Miguel Ángel Tapia, al bijna vier decennia lang een waar factotum van de klassieke muziek in Zaragoza, heeft het mogelijk gemaakt de grootste orkesten en solisten ter wereld in deze zaal te laten horen. Dat was ook deze week weer het geval toen het seizoen van de Grote Concerten van het Auditorium werd voortgezet en de 25e cyclus van Grote Solisten van Pilar Bayona begon. Het Orchestre de la Suisse Romande, onder leiding van Jonathan Nott en Emmanuel Pahud als fluit solist, en pianist Grigori Sokolov. Twee programma’s met Mahler, op symfonisch niveau, en de combinatie van Schumann en Brahms, op pianoniveau, met bewonderenswaardige resultaten.